Wanneer je op zoek bent naar alternatieve behandelingen voor lichamelijke klachten, kom je mogelijk termen tegen zoals osteopathie en chiropractie. Beide disciplines zijn gericht op het manueel behandelen van het lichaam, maar wat onderscheidt een osteopaat nu precies van een chiropractor? In dit artikel duiken we dieper in op de verschillen en overeenkomsten tussen deze twee beroepen.

Wat is een osteopaat?

Osteopathie is een manuele geneeswijze die zich richt op het behandelen van functiestoornissen in de mobiliteit van gewrichten en weefsels. De osteopaat beschouwt het lichaam als één geheel, waarbij alle systemen met elkaar verbonden zijn en elkaar kunnen beïnvloeden.

Kenmerken van osteopathie:

 1. Holistiche benadering: Een osteopaat kijkt naar het hele lichaam en probeert de oorzaak van een klacht te vinden, in plaats van alleen de symptomen te behandelen.
 2. Manuele technieken: Osteopaten gebruiken hun handen om de mobiliteit van weefsels te verbeteren en het zelfherstellend vermogen van het lichaam te stimuleren.
 3. Brede kennis: Een osteopaat heeft een diepgaande kennis van anatomie, fysiologie en neurologie.

Wat is een chiropractor?

Chiropractie is een gezondheidszorgberoep dat zich richt op de diagnose, behandeling en preventie van mechanische stoornissen in het bewegingsapparaat, met name de wervelkolom. Chiropractoren hebben een speciale interesse in de relatie tussen de wervelkolom en het zenuwstelsel.

Kenmerken van chiropractie:

 1. Focus op de wervelkolom: Chiropractoren richten zich voornamelijk op de wervelkolom en de invloed daarvan op het zenuwstelsel en de algehele gezondheid.
 2. Aanpassingen: Chiropractoren gebruiken specifieke technieken, vaak aangeduid als ‘aanpassingen’, om de functie van de wervelkolom te herstellen en pijn te verminderen.
 3. Neurologische nadruk: Chiropractie legt een sterke nadruk op de relatie tussen de wervelkolom en het zenuwstelsel.

De belangrijkste verschillen tussen een osteopaat en een chiropractor

 1. Behandelvisie: Terwijl een osteopaat een holistische benadering heeft en kijkt naar het hele lichaam, focust een chiropractor zich voornamelijk op de wervelkolom en het zenuwstelsel.
 2. Behandeltechnieken: Osteopaten gebruiken een breed scala aan manuele technieken voor het hele lichaam, terwijl chiropractoren specifieke aanpassingstechnieken gebruiken gericht op de wervelkolom.
 3. Opleiding: De opleiding voor osteopathie en chiropractie verschilt aanzienlijk. Beide vereisen een grondige kennis van het menselijk lichaam, maar de focus en methodologieën zijn anders.

Overeenkomsten tussen osteopathie en chiropractie

 1. Manuele therapie: Zowel osteopaten als chiropractoren gebruiken hun handen om patiënten te behandelen.
 2. Niet-invasief: Beide benaderingen zijn niet-invasief en vermijden chirurgische ingrepen of medicatie.
 3. Preventieve zorg: Zowel osteopathie als chiropractie leggen nadruk op preventie en het bevorderen van algehele welzijn.

Welke behandeling is geschikt voor mij?

De keuze tussen een osteopaat en een chiropractor hangt af van je specifieke klachten en wat je zoekt in een behandeling. Overweeg het volgende:

 • Aard van de klacht: Als je klachten specifiek gerelateerd zijn aan de wervelkolom of het zenuwstelsel, kan een chiropractor de beste keuze zijn. Voor bredere lichamelijke klachten of wanneer de oorzaak onduidelijk is, kan een osteopaat wellicht meer inzicht bieden.
 • Persoonlijke voorkeur: Sommige mensen geven de voorkeur aan de holistische benadering van een osteopaat, terwijl anderen zich meer aangetrokken voelen tot de specifieke focus van een chiropractor.
 • Advies van professionals: Raadpleeg altijd je huisarts of een andere medische professional voor advies over welke behandeling het meest geschikt is voor jouw situatie.

Conclusie

Zowel osteopathie als chiropractie bieden waardevolle behandelmethoden voor een breed scala aan lichamelijke klachten. Door te begrijpen wat elk beroep te bieden heeft, kun je een weloverwogen beslissing nemen over de beste behandeling voor jouw specifieke behoeften.

 

Afspraak maken