Wanneer je last hebt van lichamelijke klachten die maar niet lijken te verdwijnen, kan een bezoek aan een osteopaat uitkomst bieden. Maar wat doet een osteopaat precies? In dit artikel duiken we dieper in de wereld van osteopathie en ontdekken we hoe deze alternatieve geneeswijze kan bijdragen aan het herstel van je lichaam.

Wat is osteopathie?

Osteopathie is een manuele geneeswijze die zich richt op het vinden en behandelen van functiestoornissen in de beweeglijkheid van gewrichten en weefsels in het lichaam. Een osteopaat gaat ervan uit dat het menselijk lichaam een eenheid is. Als één deel van het lichaam niet goed functioneert, kan dat andere delen beïnvloeden. Door de oorsprong van de klacht te behandelen, kan het lichaam zichzelf herstellen.

Hoe werkt een osteopaat?

 1. Anamnese: Bij je eerste bezoek zal de osteopaat een uitgebreid gesprek met je voeren over je klachten, medische geschiedenis en levensstijl. Dit helpt de osteopaat om een volledig beeld te krijgen van de mogelijke oorzaken van je klachten.
 2. Lichamelijk onderzoek: Vervolgens voert de osteopaat een lichamelijk onderzoek uit. Hierbij wordt niet alleen naar de plek van de klacht gekeken, maar naar het hele lichaam. De osteopaat is op zoek naar bewegingsbeperkingen die kunnen bijdragen aan je klachten.
 3. Behandeling: Op basis van de bevindingen uit het onderzoek, zal de osteopaat een behandelplan opstellen. De behandeling kan bestaan uit zachte rek- en druktechnieken, manipulaties en adviezen voor thuis.

Wat behandelt een osteopaat?

Een osteopaat kan een breed scala aan klachten behandelen, waaronder:

 • Rug- en nekpijn
 • Hoofdpijn en migraine
 • Buikklachten
 • Gewrichtspijn
 • Klachten na een ongeval of operatie
 • Chronische vermoeidheid

Het is belangrijk om te weten dat een osteopaat geen vervanging is voor een arts. Bij ernstige klachten of twijfel over een diagnose is het altijd raadzaam om eerst een arts te raadplegen.

Waarom kiezen voor een osteopaat?

 1. Holistiche benadering: Een osteopaat kijkt naar het hele lichaam en probeert de oorzaak van de klacht te vinden, in plaats van alleen de symptomen te behandelen.
 2. Natuurlijke behandeling: Osteopathie maakt geen gebruik van medicijnen of apparaten. De behandeling is volledig natuurlijk en gebaseerd op de zelfhelende capaciteit van het lichaam.
 3. Persoonlijke aandacht: Een osteopaat neemt de tijd voor je en luistert naar je verhaal. Dit zorgt voor een persoonlijke en op maat gemaakte behandeling.

Conclusie

Osteopathie is een effectieve manuele geneeswijze die zich richt op het herstellen van de beweeglijkheid van het lichaam. Door de oorzaak van de klacht te behandelen, in plaats van alleen de symptomen, kan het lichaam zichzelf genezen. Of je nu last hebt van chronische pijn, spijsverteringsproblemen of stressgerelateerde klachten, een osteopaat kan je helpen om weer in balans te komen.

Als je overweegt om een osteopaat te bezoeken, is het belangrijk om te kiezen voor een geregistreerde osteopaat met een erkende opleiding. Zo ben je verzekerd van een veilige en professionele behandeling.

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over osteopathie of wil je weten wat een osteopaat voor jou kan betekenen? Neem dan contact op met een geregistreerde osteopaat bij jou in de buurt. Je lichaam verdient het beste, en soms kan een kleine aanpassing een groot verschil maken in hoe je je voelt.