Wat is osteopathie

Osteopathie heeft een filosofische basis en is gebaseerd op natuurlijke principes. De osteopaat kijkt naar het lichaam vanuit een mechanisch oogpunt. Zo is beweging in het lichaam een voorwaarde voor een goede functie. Gezondheid is afhankelijk van het juist bewegen van het hele lichaam. Dit geldt voor alle structuren, organen, zenuwstelsel, bloed circulatie, botten, gewrichten en dergelijke. Een verminderde beweeglijkheid leidt tot een verminderde functie en uiteindelijk tot klachten.

De visie van Andrew Taylor Still

Andrew Taylor Still (1828-1917), de grondlegger van de osteopathie, zag het belang van een goede circulatie. Het arterieel bloed voorziet iedere cel van zuurstof en voedingsstoffen. Het veneuze bloed zorgt voor de afvoer van afval stoffen. Deze bloedcirculatie moet ongestoord verlopen. Als dat niet gebeurd dan krijgt de cel of orgaan te weinig voedingsstoffen of afvalstoffen stapelen zich op. De gevolgen zijn duidelijk, een verminderd functioneren van het betreffende orgaan. Het orgaan is verminderd belastbaar en kunnen er klachten ontstaan. De bloedcirculatie staat onder invloed van het autonome zenuwstelsel. Het autonome zenuwstelsel wordt met iedere blokkade in de wervelkolom geprikkeld met als gevolg een invloed op de bloedcirculatie. Een verminderde functie kan zich uiten in een verminderde immuniteit waardoor ziekte vaker ontstaat en langduriger blijft. Een verminderde functie kan ook leiden tot een slechte darmfunctie met pijnklachten of een verminderde blaasfunctie met nachtelijk vaak urineren of urineverlies en dergelijke.

Het belang van het lymfe- en zenuwstelsel

Ook het lymfestelsel speelde volgens A.T. Still een belangrijke rol, met name met betrekking tot de immuniteit en het transport van afvalstoffen. Het lymfestelsel houdt ons lichaam schoon. Het disfunctioneren van het lymfestelsel leidt tot een scala van klachten; achillespees klachten, shintsplints, knieklachten, aspecifieke lage rugklachten, nekklachten, tenniselleboog, carpaaltunnel syndroom, buikpijnen als prikkelbaar darmsyndroom en dergelijke. Overal waar onze afvalstoffen achterblijven ontstaan lichamelijke pijnklachten. Het zenuwstelsel zelf is nog al eens oorzaak van klachten. Het centraal zenuwstelsel kan zelf spanning hebben, waardoor dus de beweeglijkheid en functie verstoord raken. Onder het centraal zenuwstelsel vallen hersenen en ruggenmerg. Deze spanning kan bijvoorbeeld ontstaan door een val, hersenschudding of directe klap tegen de wervelkolom. Dit leidt nog al eens tot directe pijnklachten als lage rugpijn, nekpijn, hoofdpijn of zelfs migraine. Maar ook concentratieklachten, evenwicht, coördinatie, duizeligheid en oorsuizen kunnen hieruit ontstaan.

Wetenschap, anatomie en osteopathie

Veel van A.T. Still’s ideeën zijn vandaag de dag wetenschappelijk bewezen, zoals het belang van een goede circulatie, arterieel, veneus en lymfatisch. Naast de medische wetenschap wordt er in de osteopathie ook steeds meer wetenschap gedaan. De maatschappelijke erkenning van osteopathie is hier van afhankelijk. De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek in de Osteopathie (SWOO) houdt zich in Nederland bezig met de wetenschap in de Osteopathie. Als u van wetenschap en osteopathie houdt of geïnteresseerd bent kijkt u dan eens op https://swoo.nl. Hier kunt u per orgaan de osteopatische wetenschappelijke studies lezen. U begrijpt dat de kennis van de anatomie voor de osteopaat onmisbaar is. Het kennen van de anatomie stelt je in staat de juiste werkdiagnose te stellen en te behandelen. Naast de kennis van de anatomie van het lichaam is voor ons werk van belang dat je leert voelen naar wat goed beweegt en wat niet. Beweegt die lever nu goed of niet en wat ligt daaraan ten grondslag. Deze ambacht naar het voelen in het lichaam is ons dagelijks werk en eindeloos leer proces.