Indicatie

De osteopathische behandeling is de toepassing van een natuurlijk principe. Iedere structuur in het lichaam moet een goede circulatie en bezenuwing hebben en zelf goed bewegen om te functioneren. Het zoeken naar de belangrijkste blokkade ‘die storend is in het lichaam’ is voor iedereen en op alle leeftijden hetzelfde. Osteopathie heeft dus geen verdere specialismen. Een osteopaat kan zich wel verdiepen in de behandeling van baby’s of bijvoorbeeld sporters en zijn kennis en behandeltechnieken verfijnen. Het klinisch en osteopatisch onderzoek van baby’s, kinderen en volwassenen verschilt nog al van elkaar. Zo houd je rekening met groei, ontwikkeling of juist degeneratie.

Baby’s

In het onderzoek bij baby’s wordt in eerste instantie gekeken of de baby wel in de osteopatische praktijk behandeld mag worden. Deze screening wordt altijd gedaan, mocht de baby een ziekte hebben die medisch behandeld moet worden dan verwijzen wij terug naar de huisarts of kinderarts. Bij twijfel wordt altijd gevraagd om verder medisch onderzoek te laten doen.
Het osteopatisch onderzoek bij baby’s wordt meestal op de behandelbank gedaan. De ouders zitten naast de behandelbank bij hun baby. In het osteopatisch onderzoek wordt de wervelkolom, de ribben en de schedel onderzocht op beweeglijkheid, evenals de organen, maag, darmen, lever en milt. Het is zacht voelen naar spanning, bewegingsverlies of restrictie in het lichaam. De gevonden primaire dysfunctie zoals die genoemd wordt, wordt behandeld. Uiteraard wordt ook de eerste nekwervel onderzocht op beweeglijkheid, het K.I.S.S.-syndroom en gecorrigeerd indien nodig. (K.I.S.S. staat voor Kopgewrichten Invloed bij Stoornissen in de Symmetrie). De behandeltechnieken bij baby’s zijn zachte technieken.

De indicaties voor de behandeling van baby’s zijn: huilbaby’s, refluxklachten, moeite met boeren, zuig- en slikproblemen, buikkrampen en obstipatie, slecht inslapen of licht slapen, vaak wakker in de nacht, onrustig of niet lekker in je vel zitten, eczeem (in sommige gevallen), chronische verkoudheden, oorproblemen (pijn, druk op het oor, terugkerende oorontstekingen), scheef hoofdje, voorkeurshouding.
Deze lijst is niet compleet, mocht uw baby een klacht hebben die hier niet bij staat dan kunt u altijd vragen of osteopathie geïndiceerd is.

Kinderen

Bij baby’s en kinderen wordt rekening gehouden met hun ontwikkeling. Het is niet alleen dat ze groter worden in centimeters, maar ze ontwikkelen zich op het gebied van organen. Samen met een sociaal-emotionele en mentale ontwikkeling groeien ook alle organen. Deze totale ontwikkeling is van elkaar afhankelijk. Een blokkade of dysfunctie ter hoogte van het verteringssysteem beïnvloedt de sociaal-emotionele ontwikkeling. Maar andersom natuurlijk ook. Zo boeken osteopaten nogal eens resultaten bij kinderen met gedragsproblemen, zoals; driftbuien, moeilijk handelbaar, snel geïrriteerd, irreële emotionele reacties. Het zal u misschien niet verbazen dat als de lever niet goed functioneert het kind en wel verteringsproblemen (darmkrampen, moeite met de stoelgang) heeft en wel moeite heeft met machteloze situaties in zijn leven. Dat laatste leidt weer tot driftige boze buien. Dat alles geeft ook nog eens vermoeidheid bij het kind.

Zo kom ik met regelmaat de sportblessures tegen bij kinderen. Pijn aan de hak en kniepijn ontstaan door zowel door de combinatie van groei, sport en blokkades in het lichaam. Groei is een fysiologisch proces en een normale sport beoefening zou niet moeten leiden tot pijnklachten. Toch zie je dit regelmatig, bij het behandelen van de blokkades zie je dat de kinderen weer pijnvrij kunnen sporten. Deze blokkades zitten vaak niet ter hoogte van de pijnklacht, maar vaker in de wervelkolom, het zenuwstelsel of lymfestelsel. Daar zitten vaak de oorzakelijke blokkades die spanning geven in de ledematen. Deze spanning verloopt over het fasciale (bindweefsel) systeem van het lichaam.

Indicaties bij kinderen zijn:

  • Klachten met betrekking tot het bewegingsapparaat
    Kinderen met een motorische achterstand, verminderd evenwicht, groeipijnen, kinderen met een scheve rug, scoliosis, kinderen met rugpijn, nekpijn of kaakpijn.
  • Klachten met betrekking tot de mentale ontwikkeling
    Leerproblemen (dyslexie, dyscalculie, dyspraxie), onrustige kinderen, concentratie problemen, kinderen met driftbuien, snel geïrriteerd.
  • Andere klachten
    Pijnklachten bij kinderen (hoofdpijn, buikpijn, keelpijn), recidiverende oorontstekingen, chronische verkoudheid, kinderen die te vaak ziek zijn of vermoeid zijn, eczeem (in sommige gevallen), bedplassen.

Volwassenen

Laat ik beginnen met met het weergeven wanneer u niet naar de osteopaat moet. Dat is als u medisch behandeld ‘moet’ worden. Dat wil zeggen bij een levensbedreigende situatie, zoals een bacteriële infectie (blindedarmontsteking, longontsteking, hersenvliesontsteking en dergelijke). Maar ook als een onderdeel van het lichaam afsterft als gevolg van een infarct. Bijvoorbeeld bij een hartinfarct, herseninfarct, maar ook bij een botbreuk heeft is osteopathie niet geïndiceerd. Als u geopereerd moet worden, dan is op dat moment osteopathie niet geïndiceerd. Uiteindelijk zou osteopathie wel wat kunnen betekenen bij het herstel na een operatie of ziekte. Osteopathie kan een positieve bijdrage leveren aan de kwaliteit van leven naast de medische behandelingen.

De meeste volwassen komen bij ons met klachten die geen medische oorzaak hebben. Dit zijn meestal pijnklachten, vermoeidheidsklachten of niet lekker in je vel zitten. Ik ben geïnteresseerd in de oorzaken van deze klachten. Er is altijd een oorzaak voor klachten. Soms één en soms meerdere oorzaken die geleid hebben tot klachten. Deze oorzaken zijn ontstaan door gebeurtenissen uit het verleden. Soms zijn dat emotionele gebeurtenissen, of ontstekingen of operaties die mensen gehad hebben. Er is in het verleden iets gebeurd die een dysfunctie veroorzaakt heeft in die tijd. Deze dysfunctie dooft weer uit met de tijd, die blijft niet bestaan. En het lichaam functioneert daarna gewoon weer goed. Maar de informatie die de dysfunctie heeft veroorzaakt is niet weg en kan weer getriggerd worden. Deze activatie is specifiek en heeft een relatie met de oorspronkelijke gebeurtenis. Na de activatie disfunctioneert de betreffende structuur weer en ontstaan er klachten. Deze lijk dus uit het niets te zijn ontstaan.

Ik zal een voorbeeld geven ter verduidelijking. Een man gaat uit eten met zijn vrienden in een visrestaurant. Het eet een heerlijke maaltijd, maar deze valt hem niet goed, zijn buik zet op, hij wordt misselijk en ’s avonds moet hij overgeven. Hij heeft voedselvergiftiging opgelopen en is twee dagen doodziek. Hij hersteld weer. Twee jaar later gaat hij met zijn vrouw uiteten en zijn vrouw stelt voor naar een visrestaurant te gaan. De laatste keer had hij geen goede ervaring gehad en voelt zijn buik al weer aanspannen, zijn maag ‘draait zich om’ en hij stelt voor een ander restaurant te nemen. Met het lezen van dit verhaal is de lichamelijke reactie begrijpelijk. Maar stel dat zijn vrouw er niets van de vergiftiging wist en in haar optiek stelt zij louter een vraag die zijn maag doet ‘omdraaien’. Er ontstaat veel spanning op een normale vraag. Dit principe gebeurd regelmatig bij ons. Er ontstaat spanning of dysfunctie in een normale situatie. Maar die situatie herinnert ons of louter ons lichaam aan een traumatische ervaring. Uiteraard is het belangrijk deze gegevens te achterhalen en te corrigeren.

Indicaties voor osteopathie bij volwassenen zijn:

  • Pijnklachten en stijfheid van de onderrug, nek, schouder, bekken en ledematen.
    Whiplashklachten en andere posttraumatische klachten.
    Hoofdpijnen en migraine.
    Maagklachten (zuurbranden, maagpijn).
    Prikkelbaar Darm Syndroom (buikpijn, obstipatie, opgeblazen gevoel, flatulentie).
  • Duizeligheid en evenwichtsproblemen .
    Concentratie problemen.
    Vermoeidheidsklachten.
  • Klachten na operaties.
  • Bekkeninstabiliteit, erge menstruatiepijnen en incontinentieproblemen.
  • Een scala van klachten die medisch betiteld worden met: ‘Daar moet u mee leren leven’.

De bovenstaande lijst geeft u een idee van de klachten die er zoal in de osteopathie praktijk behandeld worden. Staan uw klachten er niet bij en twijfelt u of osteopathie kan helpen, dan kunt u altijd contact opnemen met de praktijk.

Sporters

Sportblessures ontstaan nog al eens door overbelasting, althans, zo wordt dat vaak gezegd. Regelmatig kom ik sporters tegen met klachten als shintsplints, achillespees klachten, kuit of hamstrings klachten. En deze uiten zich vaak aan één kant van het lichaam, bijvoorbeeld rechts. Maar de hardloper met deze klacht zet evenveel stappen links als rechts, hoe kan het dat hij toch aan het ene been klachten heeft? Daar moet meer aan de hand zijn. Ik voel dan ook dat het aangedane been meer spanning heeft dat invloed heeft op het herstel. Een trager herstel op basis van spanning leidt tot klachten bij sporters. Wat is de grootste oorzaak van dit spanningsveld in zijn rechter been en hoe is dit ontstaan? Dat is wat ik tracht te achterhalen en te corrigeren in mijn osteopatisch onderzoek.

Veel van deze oorzaken liggen in lymfestelsel, het zenuwstelsel of organen. In het bindweefsel rondom deze structuren kan spanning ontstaan door een langer geleden fysiek letsel, ontsteking of emotionele gebeurtenis. De spanning die drukt op het lymfestelsel beïnvloedt het herstel en belastbaarheid. Door de verminderde belastbaarheid leidt het normale sporten tot klachten.

Deze oorzakelijke gebeurtenissen liggen nog al eens in het verleden, 10 of 20 jaar geleden en kunnen getriggerd worden. Dus het lichaam herinnert zich het voorval dat destijds spanning gegeven heeft. Dit proces kan onbewust verlopen en de klacht ontstaat dan zomaar, zonder aanwijsbare aanleiding.

Het behandelen van deze oorzaak of oorzaken leiden er toe dat het herstel beter gaat en belastbaarheid toeneemt. Met regelmaat hoor ik dat clienten zeggen: “Ik herstel beter, de klacht komt nog wel eens opzetten, maar de volgende ochtend is het weer goed. Met als gevolg dat ik niet iedere keer weer naar een therapeut moet omdat de klacht blijft aanhouden”.